Articles

Η Κανονική κατανομή και η προέλευση της

Έχουν περάσει από τα χέρια μου αρκετά εγχειρίδια στατιστικής και πιθανοτήτων με εισαγωγή στην κανονική κατανομή. Σχεδόν πάντα ξεκινούσαν με τον μαθηματικό ορισμό και συνέχιζαν με τις ιδιότητες και τις χρήσεις της κατανομής αυτής. Για πολύ καιρό δεν είχα βρει κάποιο βιβλίο που να εξηγεί πώς δημιουργήθηκε αυτός ο τύπος έως ότου κάποια στίγμη έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο ονόματι Lady Luck που, αν και παλιό, αποτελεί μια πολύ καλή εισαγωγή πάνω στο θέμα πιθανότητες και μέσα σε αυτό βρήκα την πρώτη σαφή περιγραφή για το πως προκύπτει η κανονική κατανομή.

Έκτοτε πέρασαν και άλλα βιβλία από τα χέρια μου και με την εξάπλωση του διαδικτύου βρήκα και αρκετές Οnline αναφορές γύρω από το θέμα αυτό. Παρόλα αυτά ακόμα θεωρώ ότι η σχετική βιβλιογραφία είναι περιορισμένη και αν την περιορίσουμε στα ελληνικά μάλλον ανύπαρκτη. Ο σκοπός αυτής της εισαγωγής είναι να εξοικειώσει των αναγνώστη με την κανονική κατανομή αλλά και να κάνει κατανοητό και το πως προκύπτει αυτός ο περίεργος τύπος καθώς και την πορεία της ανακάλυψής του.

Αρχιτεκτονικό Τόξο στην αρχαία Ελλάδα.

arxaia olympia kamara

Αρχαία Ολυμπία

Η ενασχόλησή μου με αυτό το θέμα έγινε πιο συστηματική όταν ανακάλυψα ότι η πιο παλιά γνωστή τοξωτή γέφυρα στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα (θα αναφερθούμε στην συνέχεια σε αυτήν πιο αναλυτικά). Γνώριζα ότι στην αρχαία Ελλάδα δε γινόταν γενικά χρήση του τόξου, οπότε μου δημιουργήθηκε η απορία πώς συμβιβάζονται μεταξύ τους αυτά τα δυο γεγονότα. Ψάχνοντας περισσότερο τη βιβλιογραφία και συζητώντας με σχετικό κόσμο (αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους, συντηρητές αρχαιοτήτων) συνειδητοποίησα ότι το ζήτημα είναι πολύ πιο σύνθετο από ότι νόμιζα στην αρχή και ότι επιπλέον υπάρχει ένα ιδιαίτερο πέπλο μυστηρίου γύρω από το όλο θέμα. Οπότε αποφάσισα να γράψω μερικά λόγια γύρω από αυτό το θέμα και εν καιρώ να τα συμπληρώσω με νέα δεδομένα και βιβλιογραφία.


Γραμματικά γένη και διάκριση φύλου

Γραμματικά  γένη και διάκριση φύλου Το κείμενο αυτό το έγραψα με αφορμή ένα διαχρονικά σχετικά σταθερό προβληματισμό που υπάρχει στην κοινωνία γύρω από την σχέση των γραμματικών Γενών (αρσενικό, θηλυκό, ουδέτερο) και τα φυσικά φύλα (άνδρας, γυναίκα για ανθρώπους, αρσενικό θηλυκό για ζώα). Ο προβληματισμός αυτός αφορά στο ποια είναι τα αποτελέσματα της σύγχυσης μεταξύ των γραμματικών και φυσικών γενών καθώς και του γεγονότος ότι πολλές λέξεις που αφορούν ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου είναι αρσενικές με πιο σημαντικό παράδειγμα την λέξη «άνθρωπος». Είναι συχνές οι περιπτώσεις που ομιλητές για να περιορίσουν αυτήν την σύγχυση κάνουν χρήση και των δυο γραμματικών γενών (σε περιπτώσεις που κάποιος άλλος θα χρησιμοποιούσε μόνο το αρσενικό) πχ κύριοι κυρίες ή κύριοι/ες (Hendiadys) σε κάποιες περιπτώσεις έχει χρησιμοποιηθεί μόνο το θηλυκό γένος 1